Besökare

torsdag 21 maj 2009

"Ju mer smärta som ung, desto rikare liv som vuxen"


Citatatet kommer från en intervju som jag just läst. En intressant intervju om en intressant men samtidigt skruvad äldre gentleman. Enligt mig är han en av de mest intrikata och suggestiva filmregissörer som någonsin levat. Vet inte om jag egentligen ska hata eller älska hans verk, men har efter år av fascination ändå kommit fram till att mannen är ett geni, ett geni som har en skruvad hjärna - ungefär som Stanley Kubrick. Gör filmer som man måste ha både hjärta och hjärna med under hela resan för att överhuvudtaget förstå en enda sekund! Mannen jag talar om är den underbara Tim Burton. För er som inte vet vem han är kan jag bara nämna några av hans filmer så att ni får en snabbkoll på vilken typ av filmer han har på sitt extravagantiska konstnärliga samvete; Kalle och chokladfabriken, Big Fish, Apornas planet och Edward Scissorhands.

Filmerna i sig är givetvis skruvat storslagna, men det som gör hans filmer extra underbara är ju det faktum att mannen som har huvudrollen i flertalet av hans filmer är den storslagna Johnny Depp! Han är inte bara snygg och charmerande, utan en fantastisk skådis som är en av få inom yrket som inte har speciellt många dåliga filmer på sitt samvete. Håller ni inte med? Eller finns det någon skådespelare som ni tycker bara är med i bra filmer? Finns det någon skådespelare vars medverkan i filmer gör att filmen per automatik borde kvalitetsstämplas? Tell me!

En annan sak som Tim Burton lyfter fram, är att hans filmer har en speciell publik som särskilt älskar hans filmer; nämligen tonårstjejer... Och Tim Burton lyfter inte fram det faktum att Depp spelar huvudrollerna, utan han nämner att orsaken helt enkelt är att de som bäst förstår och berörs av dramatik blandat med romantik är helt enkelt tjejer i åldern 16-25 år.
Oj, jag tillhör alltså den kategorin...haha. En främling född i ett främmande land, återigen...

Citatet i rubriken berör och får mig att bli lite tårögd, tårögd för att jag hoppas att han har rätt när jag tittar tillbaka på mitt liv om ett par decennier, tårögd för att jag älskar levnadsöden där den nedtryckte får sin revansch (och då handlar det inte om så töntiga bejbissaker som att Carolina Kluft berättar att hon blev puttad en gång i årskurs två och därför är med som ett ansikte utåt i en rikstäckande kampanj mot mobbning med rubriken "Det kunde vara du!"), tårögd för att citatet är vackert och för att min ängel har hjälp mig bearbeta och skydda mig från alla onda människor och deras onda tankar!

Nu ska jag börja rätta en mycket intressant uppgift i Psykologi A kursen, en uppgift där eleverna fått analysera sig själva och sin omgivning när det gäller kläder och symboler... Mycket intressant att se om de är så grymt bra på analysering av människors yttre, som jag faktiskt tror!
Och "Omogig", ge dig till känna via ett mail eller nåt, du är en stjärna som lyser, och har lyst, på min himmel under hela min intensiva bloggperiod!

Tillägnat bra filmregissörer, som berör utan att sätta eget vinstintresse i första hand!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm, jag skulle kanske säga Morgan Freeman, eller kanske Robert de Niro minus hans komedier.
Bra skrivet som alltid och jag känner liderlig värme när jag läser din blogg, den är som en underbar godispåse där man bara väljer ut sina egna favoriter; du har humor, sorg, ironi, ödesmättnad och extremt viktigt budskap. Finfint, när kommer boken? Inspirerande och älskvärd!/MK

omogig sa...

There is a time and place for everything...

:)