Besökare

måndag 27 april 2009

Vad skönt det är inne i frysboxen!


Vilka grader finns det i helvetet egentligen?
Är det värre att bli utfryst och slagen både psykiskt och fysiskt när man är liten, eller att bli utsatt för såkallad "vuxenmobbing" (som är mediaordet för ett problem som aldrig tas upp) när man ändå vuxit upp och blivit en hyfsat självständig individ? Var sjunde person mobbas av sin chef eller av sina arbetskamrater enligt en undersökning som Arbetsmiljöverket publicerade i veckan. De som en gång blivit trampade på löper större risk att även bli utsatt på sin arbetsplats senare i livet. Har pratat väldigt mycket med nära vänner om detta, och det har framkommit att det inte bara är en eller två som har utsatts för en arbetsplats där det rynkas på näsan åt vissa anställda, samtidigt som de lyfter fram de vanligaste orsaken till att stämningen blir dålig; pressad arbetssituation, rädsla för uppsägningar, dåligt ledarskap och brist på att kunna påverka sin arbetssituation.
En tjej, vi kan kalla henne Melinda nämnde att hennes sätt att undervisa spec.klasserna inte var helt omtyckt från kollegorna, eftersom hon ofta tog med sig sina elever på gruppstärkande övningar, utanför skolan, för att få ihop klassen på ett så bra sätt som möjligt, inre stridigheter i en klass främjar ju inte direkt klassklimatet. Till slut blev det så illa att några av kollegorna skickade mail till chefen om att "Melinda minsann förstör för oss andra, eftersom eleverna i princip kräver att även vi andra ska göra likadant på våra lektioner". Chefen övergav sofistikerade metoder att hantera konflikter och kallade in Melinda och berättade klart och tydligt att hon var väldigt illa omtyckt av ALLA (trots att det bara var en eller två av hennes arbetskamrater som nämnt något) sina kollegor. Melinda blev chockad och gick ner sig fullständigt, för hon hade inte en aning om hur andra kände gentemot henne, eftersom allt hade skett bakom hennes rygg. Det hela ledde till ett inhumant möte där samtliga personer i Melindas arbetslag TILLSAMMANS med chefen och Melinda stängde in sig i ett rum och sen fick var och en av personerna säga vad de tyckte om Melinda, det var inte vackert direkt - smutsigt till och med.
En vecka efter denna händelse slutade Melinda, chefen sa till sina undersåtar att det berodde på "att Melinda hittat ett bättre jobb", men sanningen att säga hade chefen och kollegorna mobbat ut Melinda under så lång tid så att hon valde mellan att självmant sluta eller att dö inombords. Vad väljer man? Var valet svårt? Får man bete sig hur som helst? Vuxenmobbing existerar som fan!

Och mitt i allt befinner jag mig, vilsen i ett främmande landskap!

2 kommentarer:

Paul Erik von Abbenvichenschultz sa...

Varför i hela fridens namn är jag taggad i detta inlägg?
/Apfelvich

Anonym sa...

Haha, för att jag träffade på dig under projektredovisningarna på Kulturens Hus och det blev jag jäkligt glad över! Piis !/Kungen