Besökare

tisdag 23 september 2008

Våga se ljuset!



Visst känns det konstigt med människor som är konstiga? Konstiga människor är lite, hmm speciella. Oberäkneliga på något sätt, och oberäkneliga människor följer inte mallar, och mallar är till för att följas för annars blir det kaos, eller?

Du kan lätt kuvas när någon utifrån som står högre i hierarkin säger elaka saker till dig. Man ifrågasätter inte, man bara öppnar upp hjärtat och in åker orden från denna människa. Orden åker in och smärtan du känner blir som en enda lång ilning igenom märg och ben, orden träffar mitt i prick och hjärtat stängs åter.
Det jag skulle vilja göra och det jag gör är två vitt skilda saker. När detta uppstår (och oss emellan uppstår detta alltför ofta på detta ställe) borde jag, istället för att bli kuvad och ta skit, resa mig upp och argumentera emot. Om det är något jag har lyckats med i livet så är det att bygga upp en sensibel relation mellan mig och de jag är på jobbet för - nämligen eleverna. Varför har just jag lyckats när inte andra gör det undrar många med lite surt eftertryck?

Ja, vad ska jag svara på detta? Ärligt talat vet jag inte, jag är bara en liten liten människa som varit med om saker som har format mig till en emotionell och snäll människa. Jag behandlar elever som människor, och inte som om de är ett "nödvändigt ont".

Vad är problemet med dessa? Dessa lärare finns överallt, i varje liten buske och i rätt stor skala dessutom. Obehagligt och miserabelt. Obehagligt för att det känns som att folk kollar snett på mig eftersom man absolut INTE kan ha roligt OCH lära sig något samtidigt, miserabelt för att agerandet gör mig deprimerad.
Jag försöker se ljuset i tunneln, se ljuset genom det lilla fönstret, se ljuset innan solen går ner -för ner kommer den att gå, det kan jag lova. "Ge mig luft för fan ge mig luft"


Tillägnat de jag är här för!



5 kommentarer:

Anonym sa...

Fruktansvärt bra lärare i dess renaste form, men trots det var du ej nog av en svensklärare för att jag idag ska hitta ord för att beskriva hur mycket jag håller med dig i ovan skrivna text.

Skämt åsido, hade alla lärare varit lika frispråkiga och våghalsiga som dig hade skolan varit en bättre plats. Med våghalsig syftar jag på din begåvning att lära ut på ett sätt som för relikerna till gamla skitlärare är kontroversiellt och barnsligt.

Det är dock inte enbart i utbildningssektorn som föryngring är ett behov av imminent natur pga generationsklyftor.

Kungen, läraren med ett omtänksamt hjärta! sa...

Tack! Nyfiken blev jag nu på vem du är!

Sofia sa...

Läser din blogg flitigt och jag tycker den är superbra! Och hela du är superbra som lärare också :) Tack Rickard!

Anonym sa...

Ja du, det får du allt börja fila på!

Anonym sa...

Kungen! Dina lektioner är nog dom enda som kommer ha nostalgistämpel på sig då man är 40 år och blickar tillbaka på sin ungdom!

Vet ingen annan lärare som målar upp en så fantasifull men ändå klar bild av vad denne försöker lära ut och ändå alltid vet precis vart man vill komma med resonemanget sitt.

Här på bloggen visar du även en sida av dig som, iaf jag, inte visste fanns. Pratar om dom tidigare inläggen. Ledsen att du skulle behöva uppleva den högstadietid som tyvärr är alldeles för vanlig idag... Men med risk för att låta okänslig så vill jag påminna dig om att det är våran uppväxt som formar oss, och i ditt fall till kungen, inspiratören, vardagshjälten Rickard som är älskad av så många ;)

Du kommer aldrig uppleva den dagen då du kan se tillbaka på allt detdär med glädje, men jag hoppas att du en dag kan ta det med ro och vara stolt över hur långt du har kommit sen dess =)