Besökare

söndag 19 oktober 2008

Oprovocerade våldet är för starkt!



Jag tar er med på en resa tillbka i tiden, till 12/12 2006. Bakgrundsfakta:
Jag och Albin!
Looptroop på Brasseriet i Luleå!
Åldersgräns 18 år!
Mitt favoritband skulle komma till stan, och gissa om jag kommer att minnas denna kväll, den råkyliga kvällen före lucia, för alltid. Eftersom jag tidigare har berättat om att jag anser att jag till stor del har "fel typer av kompisar" (men vissa får inte chansen att välja...) så ville förstås ingen följa med eftersom mina "vänner" mest gillar U2, Kent, Rednex och annan intetsägande musik som gör att man slipper tänka efter när man lyssnar.
Men Albin, som eg. inte visste vilka Looptroop var, lyckades jag få med...och det kan man ju lugnt säga, så här med facit i hand, räddade livet på mig.
Jag hade förstås bestämt mig långt innan för att inte dricka något eftersom jag ville njuta av mitt favoritband nykter (ok, detta räddade också livet på mig...), och när vi kom dit var det smockfullt med folk och 18årsgränsen gjorde sig påmind. Inte påmind på det sättet att man kände sig gammal, jag menar senast i lördags nekades jag köpa något på systemet för att jag inte hade leg med mig, och "mig kan du inte lura att du är över 20..." som den ytterst "trevliga" och tillmötesgående tjejen i kassan sa, utan påmind genom att stämningen var sådär tonårshetsig...
Tonårshetsigheten att hålla på att knuffas som fasen för att markera revir på dansgolvet.
Tonårshetsigheten att killarna tror de är guds gåva till tjejerna och limmar stenhårt fast tjejen redan sagt nej tjugo gånger.
Tonårshetsigheten att det oprovocerade våldet ligger i luften för att höja upp sitt eget unga ego.
Om någon vet hur Brasseriet är uppbyggt så finns det en övervåning också, och jag och Albin gick upp dit för att kunna kolla ner på Looptroop när de uppträdde, vi var smarta nyktra killar tänkte vi!
Klockan tickade på...23:00, bandet skulle just gå på! Då kom det en liten kille, huvudet kortare än mig, typ 17 år och trängde sig in mellan mig och Albin för han tydligen också skulle "kolla ner" på bandet från övervåningen. Helt nyktra sa jag och Albin: "Ta det lite lugnt, vi har liksom stått här i liksom en timme och väntat, så du får ta någon annan plats", inte surt, inte ironiskt, inte otrevligt...bara....helt vanligt liksom.
Han drog iväg och PANG!!! 30 sekunder senare hade han med sig ett helt gäng med whiggers som hade hittat en orsak till att bruka våld på två oskyldiga killar. Mina ben vek sig när jag oförberedd fick ta emot en stol i ryggen, slaget med stolen var så hårt så att stolen splittrades och jag kände träet från stolen regna ner över mitt ansikte när jag låg ner helt oförstående och fick ta emot sparkar, dessa sparkar som jag så många gånger förut kännt mot min tunna kropp.


"Släng ner honom!", hörde jag någon ropa, och jag fattade direkt... Ok, de hade tänkt att slänga ner mig och Albin från övervåningen, ner på scenen som låg ca 6 meter nedanför...en säker död, eller åtminstone invaliditet för resten av livet. Jag kände två killar ta tag i mina ben och började slita upp mig, i ögonvrån såg jag Albin stå i försvarsställning och mota bort fyra andra unga killar. "Fan, det här är fan inte sant, jag kommer att dö till Bandit Queen, helvete!", tänkte jag och skrek rakt ut, men det kom inget ljud från min mun, läpparna formades till ordet men det hände inget. Paniken var total och jag fick tillbaka den där härliga känslan av att fyra killar på högstadiet bär ut mig för att snöbada mig trots att jag skriker och kämpar emot...
Helt plötsligt såg jag som i slowmotion en tom ölflaska komma flygandes genom luften och den stannade inte upp förrän den träffade Albin rätt i tinningen. PANG! Ölflaskan splittrades mot Albins huvud och glasbitarna stack ut från hans öra, hans tinning och hans kind samtidigt som blodet sprutade som i en dålig film! Killarna stannade upp några sekunder, och jag kröp med skadad rygg nerför trappan och skrek på hjälp. Då, just då, lyckades orden forma sig och luften trängde sig ut genom strupen, dessa underbara ord, HJÄLP, fick alla att reagera. Till och med Babylonvakterna, som stod och mumsade banan som värsta aporna, fick fart. De sprang upp på övervåningen och jag såg att Albin låg, badandes i sitt eget blod, på heltäckningsmattan med killar över sig...
Vakterna visade varför de är vakter och började veva vilt omkring sig, men utan att bry sig om min käre vän som låg på golvet. Allt gick fortsatt som i slowmotion och till slut stod ambulansen utanför Brasseriet och jag fick chockad och blodig redogöra för polisen vad som hade hänt...
Historien fick inte ett lyckligt slut (tyvärr, alla fans av feelgoodhistorier), eftersom jag numera blir livrädd vid stora folksamlingar, har mardrömmar om platsen, händelsen, killarna. Och Albins öde vill jag helst inte prata om...
Vad lär jag mig av detta? Jo, fan vad bra det är att gå ut nykter när man väl går ut, då kan man iallafall redogöra för EXAKT vad som händer!
Vad lär jag mig av detta? Jo, att det oprovocerade våldet kan slå till när som helst, mot vem som helst. Det är väldigt ofta så att den som blivit misshandlad inte har någon som helst skuld i det hela, utan det är oftast så att det är ett apgäng som bara vill ha kul, och väljer vem som helst!
Vad lär jag mig utav detta? Att man måste vara stark för att få respekt i dagens ytliga, våldsamma, fascistiska samhälle.


Kommer aldrig bli som er, frågan är om det finns plats för mig i denna värld?
...och ner till mig kom en ängel. Att känna något - är det min tur att göra nu.

Tillägnat de som hittills skrivit och kommenterat, visst skriver jag för min egen skull, men för varje kommentar känner jag hopp för mänskligheten, hopp för mig, hopp om en morgondag, och dessutom visar ni på att ni själva kan forma era tankar till att våga och vilja kommentera! Tack!

11 kommentarer:

Anonym sa...

har sett det, hört det och varit med om det, precis som så många andra, för många gånger.

Sofia sa...

bra skrivet som vanligt och man blir lite ställd...

dock en mindre viktig sak... Kent är ett riktigt bra band! de måste man visst tänka till:P

Elina sa...

Fint skrivet, även fast det handlar om hemska händelser.
Det är så lätt att fälla en tår, eller två, eller flera när man läser dina inlägg. Jag har velat kommentera ett tag, men har inte riktigt kommit på vad jag skulle skriva. Det är så mycket man tänker när man läser och sen är det bara tårarna kvar.

Men bra, i alla fall. Du är en inspiration.

Anonym sa...

Det är skrämmande vilken makt våldet har...det kan ske när som helst och var som helst och än en gång skriker mitt inre av ilska och sorg för att du fick uppleva våldet ännu en gång samt för din vän Albin som det gick så illa för...det är tyvärr en grym värld vi lever i...

I just wanna hold you and take away your fear....

Anonym sa...

Ush, kommer ihåg när du berättade det för oss :o trodde dig nästan först inte eftersom det lät så grymt hemskt och du brukade ju skoja med oss ibland.

Bra skrivet, fortsätter läsa och ska försöka kommentera när jag får fram bokstäver på tangentbordet :)

Anonym sa...

Det är psykologilektionen, kapitel mobbing, all over again.

Kan inte hålla med Linda om att jag upplevt sånt här, kanske lever jag i en skyddad bubbla men vem är det som har skapat den?

Det var fint att du satt och pratade med mig och Karin idag förresten, sådant uppskattas. Främst när det är genuint intresse från lärarens del som vissa andra verkar ha missat. Du gör skillnad i min dag i varje fall.

Anonym sa...

Jadu rickardo , du hade en jäkla tur att flaskan inte flög på dig!
När du skrev om att du fick en stol kastad över dig. Kom jag bara tänka på den där gången. Då du sa 'bea du får välja vart ditt lag ska sitta' Jag blev såååå glad & hoppade till vänster till den där stolen som inte fanns där . haha & du skrattade, så du börja grina :D De va tider de . Likadant när vi körde den där leken med byta stol, då jag hamnade på golvet med alexander över mig. Livsfarliga lekar du hade . haha . =) Nej men det jag ville komma till var att du verkar inte heller ha tur med stolar. Tror dock att du fick minst 1000 gånger ondare.
Take care & fortsätt skriv. Tummen upp R !

Sofia sa...

rickard, jag kan inte se funny games för det är en drama/skräck och jag kan inte se sånt för då kan jag inte sova på flera månader..

Evelina. H sa...

Det på minner obehagligt mycket om det som hände med Joel för länge sedan.

Ärren försvinner aldrig men man försöker att tänka på det så lite som möjligt.

Jag blir påmind över allt: Löpsedlar om misshandel, blod på snö, killgäng. Allt som kan på minna river upp de sår man försöker läka varje dag.

Jättebra skrivet!

Anonym sa...

Du fångar verkligen läsaren och tar dem med in i dina tankar. Jag har läst samtliga av dina inlägg men aldrig kommenterat, det är väl bara att inse att jag är sämst på det och på att blogga överhuvudtaget. Hur som helst tog jag modet till mig nu och skriver några (flera) rader. Jag uppskattar att du tar dig tid att prata med mig, även när tiden tryter. Du delar med dig av ditt liv, av dina händelser vilket gör att man känner förtroende för dig. När du öppnar dig för mig (och många andra)vill jag göra detsamma till dig. Du vågar visa dig sårbar vilket kräver ett enormt mod.
Det är inte bara dina inlägg som berör människor utan även du som person. Du är en inspiration för många och det är tråkigt att inte alla vill ta till sig av all den värme och glädje som du skänker. (Du kanske förstår vilka jag syftar på).
Hur som helst vill jag slutligen tacka dig för att du är dig själv och ingen annan!
/Hanna

Anonym sa...

Förstår totalt, jag och en kompis var ute på stan och blev påhoppade av ett helt gäng med stenade ungdomar. Klarade oss fint men man började inse hur sjuk världen kan vara... fortsätt skriva